HaWaH - Léven
Léven zoals God JaHUaH het bedoelde

André H. Roosma
4 oktober 2024

Léven zoals God JaHUaH1 het bedoelde – is dat niet wat we allemaal willen? Helemaal als we ons realiseren dat Hij dat ook wil, en dat we zó tot ons doel komen, en vreugde en bevrediging vinden.

In een oud Hebreeuws woord, dat een belangrijke rol speelt in de Torah, vond ik een aantal heel mooie aanknopingspunten voor zó’n leven. Ik wil m’n bevindingen hier graag met u delen.

In het Hebreeuws uit de tijd van Abraham en Mozes (Mosheh) was HaWaH het woord voor léven, ademen, er zijn. Het werd in het schrift uit die tijd2 met drie letters als volgt geschreven: ah: mensel. figuur met geheven handen en gebogen knieën wawu: tentharing, pin ah: mensel. figuur met geheven handen en gebogen knieën. Het bestaat dus uit tekeningetjes van twee mensen met gebogen knieën en hun handen in de lucht, en daartussen een tentpin. Iemand met de handen in de lucht is al sinds aloude tijden het symbool van overgave, blijdschap, verwonde­ring en aanbidding – ook daar in het Midden-Oosten. Tussen die twee menselijke figuren in staat een plaatje van een tentpin - het symbool van verbin­ding, verbon­denheid en daardoor ook van zekerheid. Léven in de oude, Hebreeuwse zin is dus nauw verbonden met overgave, verwondering, blijdschap / je verblijden en aanbidding / lofprijzing naar God toe. En dát, in verbondenheid met elkaar.
Laat dat even op u inwerken. Het Bijbelse begrip Léven, er zijn, bestaat uit overgave, verwondering, aanbidding en vreugde en dat dan als mensen samen, in verbonden­heid.

Dan rijst de vraag: hoe komen we daar, hoe bereiken we dat?
Om die vraag te kunnen beantwoorden, ga ik eerst naar de glorierijke Naam van de God van de Bijbel: JaHUaH.

De heerlijke naam van God, JaHUaH, wordt wel in verband gebracht met dat werk­woord HaWaH - Léven. Gods glorierijke Naam JaHUaH werd in die oude tijd als volgt geschreven:
jad: arm met open hand, zijtak ah: mensel. figuur met geheven handen en gebogen knieën wawu: tentharing, pin ah: mensel. figuur met geheven handen en gebogen knieën . De eerste letter (we lezen van rechts naar links) is de Jad - een gevende hand (t/m de elleboog). JaHUaH is Degene Die dat HaWaH - Léven is en geeft! We hoeven het alleen maar van Hem in ontvangst te nemen.

Het bovenstaande ontdekte ik al geruime tijd geleden.3 Maar de laatste maanden houdt het me weer opnieuw heel erg bezig. We zijn vaak op zoek naar waar het in het leven nou echt om gaat. We zoeken vreugde in plaats van depressie. We willen niet alleen óverleven, niet alleen existeren, nee, we willen ten volle het doel bereiken, dat God met ons op het oog heeft, want dan is er levensvervulling. En dat zit hier allemaal in, zo mocht ik gaan zien!
De sleutel om te kunnen leven zoals God het bedoeld heeft, is eigenlijk dat we komen tot overgave aan Hem. En dát vloeit voort uit Gods grote Liefde echt ontvangen. Wanneer we ons enigszins realiseren en ervaren hoe enorm liefdevol Hij is4, hoe barmhartig en genadig en geduldig met ons5, dan zullen we ons verwonderen! En is het dan nog zo moeilijk, om je aan Hem over te geven?
Die Liefde van God te ervaren, in combinatie met onze verwondering en overgave – en Gods reactie daar weer op –, zal in ons hart een verlangen laten groeien om Hem wederkerig ook lief te hebben en te aanbidden – Hem Die ons zó enorm lief heeft. We komen dan dus op een heel oprechte manier bij wat wel het grote gebod genoemd wordt, uit Deuteronomium 6:5 (vgl. Mat.22:37; Markus 12:30): U zult JaHUaH, uw God, liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw kracht.6 Van daar uit zullen we ook anderen meer lief gaan hebben (vgl. 1 Johannes 3:16; 4:7-12, 16).
De verbondenheid met God, onszelf en anderen zal dan dus ook groeien. En ook de vreugde die we samen beleven zal groeien.

Uit dit alles, zie ik ook duidelijker, waarom God JaHUaH in de Torah steeds zegt (voor Hij zegt wat Israël moest doen of iets dergelijks): “IK BEN JaHUaH”. Zijn heerlijke Naam mocht hen, en mag ook ons nu herinneren aan Wie Hij is, én aan het HaWaH Léven dat Hij hen, en ook ons, geeft! Dat is de basis. Van daaruit kan Hij ons nadere instructies geven. Eerst moet die basis-houding van gezamenlijke verwondering, overgave en aanbidding er zijn, op basis van Zijn grote Liefde en glorie.

In Psalm 50:24 lezen we dat God JaHUaH zegt: “Wie lof offert, eert Mij, en baant de weg, dat Ik hem Gods heil doe zien” Door Hem te loven en te aanbidden, eren we Hem niet alleen, maar bereiden ook een weg dat Hij ons Zijn heil, Zijn verlossing en heling en herstel kan laten zien.

Het heeft ook te maken met het komende Koninkrijk van God en van Jezus - Jeshu‘a. Want met deze houding van ontzag, overgave, verwondering en aanbidding, láten we God JaHUaH Koning zijn. We erkennen en waarderen Zijn heerschappij en zeggen dat alle glorie, eer en dank Hem toekomt! Daarmee wordt Hij Koning in ons hart en leven. En zo bouwen we dus in feite mee aan Zijn Koningschap en Zijn Koninkrijk.

Weet u, wat mij ook opviel toen ik hier zo mee bezig was? Het gaat over twee mensen samen, die hun handen opheffen naar God. Ze kennen hun plaats tegenover Hem. Ze zien iets van Zijn grootheid, van Zijn glorie, van Zijn liefde. Ze durven zo klein te zijn als een klein kind dat zijn handen opheft naar pappa of mamma om opgetild te worden. Een kind dat álles van pappa en mamma verwacht. Een kind dat blij is met de liefde van de ouders. Had Jezus - Jeshu‘a - het er niet over dat we moeten worden als een kind?
En die mensen doen dat lichamelijk: ze buigen hun knieën en heffen hun handen op (vgl. 1 Tim.2:8). Dit Léven doe je niet met je hoofd (alleen); je doet het met heel je lichaam!
En dan nog iets: het gaat niet over een leer, niet over theorie, en zelfs niet over een geloofs­systeem. Het gaat over ontzag en verwondering. Over mensen, vol ontzag voor hun liefheb­bende God JaHUaH, Die hen zomaar dit rijke Léven geeft. Het gaat over de relatie van mensen met hun God, en mensen in verbondenheid met elkaar. Die mensen gaan ook elkaar en hun omgeving goed doen. Verbanden worden gezonder.

Zei Jeshu‘a al niet dat Hij was gekomen om ons “leven en/in overvloed” te geven (Joh.10:10; NBV: “het leven in al zijn volheid”)?!

In Romeinen 1 lezen we Paulus' analyse van waardoor het in deze wereld vaak de verkeerde kant op gaat. De essentie daarvan is, dat mensen God niet als God en Schepper willen zien en erkennen. Daar van uit wordt het duister in hun hart en denken, en nemen ze verkeerde beslissingen. Door juist te focussen op God JaHUaH Zelf, en op Zijn grootheid en liefde en je daarover te verwonderen en je in Hem te verblijden, je aan Hem over te geven en Hem te aanbidden, gebeurt precies het omgekeerde: het wordt licht in ons hart en denken, en we gaan meer naar Hem luisteren en dus ook met meer wijsheid en Liefde spreken en hande­len.7

Samengevat: Dat oude Hebreeuwse werkwoord HaWaH - Léven, ademen, er zijn - werd geschreven met drie plaatjes: ah: mensel. figuur met geheven handen en gebogen knieën wawu: tentharing, pin ah: mensel. figuur met geheven handen en gebogen knieën. Wat ik daarin zie, is dat het leven erom draait dat we ons samen met anderen verwonderen over wie God JaHUaH is. En daar hebben we alle reden toe, gezien Zijn grootheid en vooral Zijn onuitputtelijke liefde jegens ons! Dat brengt ons tot overgave en aanbidding naar Hem toe. En daarin ligt blijdschap en het opent voor ons de weg naar dat God ons nog méér geeft. En ook dit Léven, dit zeer volle en eeuwige Léven, is iets wat Hij ons geeft. Het is Zijn karakter, Zijn aard om dat te doen, zoals weergegeven in Zijn glorierijke Naam JaHUaH. Dát is op zich al nog meer reden tot dank, verwondering, overgave, vreugde en aanbidding!
ah: figuur met geheven handen en gebogen knieenJa, zó mogen we altijd vóór Hem staan, met gebogen knieën en onze handen opgeheven in blijde overgave en aanbidding.

Als ik naar dit alles kijk en het tot me door laat dringen, zeg ik dus opnieuw: Wát een God!   Zeker al onze lof en aanbidding waard! En: Ik wil meer van dat HaWaH Léven! Dus ik ga me nog meer toeleggen op die relatie met Hem, die verwondering, blijde overgave en aanbidding!

Hallelu JaHUaH !


Noten

1 Voor meer achtergrond informatie over deze glorierijke Naam van God, JaHUaH, zie:
André H. Roosma, ‘De wonderbare en liefelijke Naam van de God Die er was, Die er is, en Die er zijn zal.pdf document, uitgebreide Accede!/Hallelu-JaH! studie (ca. 90 p.), juli 2009.
2 Dit schrift ging vooraf aan het Paleo-Hebreeuwse schrift, dat voorafging aan het Aramese schrift dat we kennen uit de Bijbelboeken van het Eerste Testament zo die aan ons ziijn overgeleverd. Het wordt wel (Oud) West-Semitisch genoemd, omdat het stamt uit de tijd van Abraham, toen de West-Semitische talen (waaronder Hebreeuws en Aramees) nog niet uit elkaar gegroeid waren. Het schrift is bekend uit gravures in rotsen en tekeningen op potscherven in het gebied waar Abraham en Israel in die tijd verblijf gehouden hebben: van Syrië tot Egypte, de Sinaï en Israël. Ik mocht ontdekken dat het in origine een plaatjes-schrift is (pictografisch schrift) en van veel plaatjes ontdekken welke associaties men in die tijd erbij had.
Voor meer informatie, zie: André H. Roosma, ‘Een introductie op mijn onderzoek betref­fende het West-Semitische en Paleo-Hebreeuwse schrift - gebruikt door de Aartsvaders, Mozes en de koningen van Israël.pdf document Hallelu-JaH! werkdocument, maart 2024. en: ‘De geschre­ven taal van Abraham, Mozes en David – Pictografische wortels en basisnoties in de structuur van het vroeg-Bijbelse schrift.pdf document Hallelu-JaH! werkdocument over het oude (West-)Semitische en Paleo-Hebreeuwse schrift, januari 2011 (22 sept. 2014; 122 p.).
3 Zie bijvoorbeeld: ‘Leven, veiligheid en verbondenheid in blijde aanbidding, uit de hand van God.pdf document, kort (1 A4) Hallelu-JaH! web-artikel over de Bijbelse Godsnaam in het oude Semitische schrift, 26 januari 2011.
Zie ook:
ah: figuur met geheven handen en gebogen knieen - Aah!, of: Wow! – je verwonderen en verheugen als essentiële vaar­dig­heid, 10 sept. 2012.
In een onderzoek van Melanie Rudd, Kathleen D. Vohs en Jennifer Aaker: ‘Awe Expands People’s Perception of Time, Alters Decision Making, and Enhances Well-Being’ (Psycho­logical Science 23, Oct. 2012; p.1130-36) is gebleken dat ontzag of geïm­po­neerd-zijn – de “Aah!” ervaring van verwondering – een zeer positieve werking op ons denken en waarnemen heeft, zelfs sterker dan die van gelukkig-zijn.
toegevoegd: 28 okt. 2024
De afgelopen week werd ik geattendeerd op een ander, iets recenter (vervolg-) onderzoek van Melanie Rudd et al, ‘Inspired to Create: Awe Enhances Openness to Learning and the Desire for Experiential Creation’ (Melanie Rudd, Christian Hildebrand, Kathleen D. Vohs; Journal of Marketing Research, Sage 2018); de titel zegt het: door verwondering (de ‘Aah’-ervaring) komen we meer open te staan om nieuwe dingen te leren en worden we creatiever! Ook in het vinden van oplossingen voor alledaagse zaken.
Komt, laten we aanbidden!
4 God is Liefde, zegt de Bijbel (1 Johannes 4:16; vgl. Joh.3:16). Het is niet zó, dat Hij wel eens lief doet (maar morgen zou kunnen besluiten dat even niet te doen, omdat zijn hoofd er dan niet naar staat of zo). Nee, Hij is Liefde, nu en altijd. Hij heeft het bewezen, ook al kostte het hem álles. En wanneer u misschien zegt, ja, maar ..., dan raad ik u aan het boek van Wilkin van de Kamp te lezen: God is Liefde, Punt!, Vrij Zijn, Aalten, 2021; ISBN 978 94 90254 86 5. Of ga bijvoorbeeld naar een Vaderhartschool, of een Ellel week Brug van je hoofd naar je hart. Mijn vrouw en ik deden dat, de laatste twee jaar, en we raakten nóg meer onder de indruk van Gods grote Liefde, voor iedereen en ook voor onszelf persoonlijk!
5 Zie Romeinen 2:4; en ook: ‘Wat God JaHUaH over Zichzelf zegt’, 14 januari 2012, en: ‘Het Karakter van Godחסד ואמת - chesed we ’emet - genade en waar­heid’, 3 maart 2013.
6 Ook bij Israël was de liefde die God van hen vroeg, niet meer dan een reactie op Zijn liefde, waarin Hij hen uit Egypte gered had - Deuteronomium 4:37; zie ook Jes.63:9; Hos.11:4; Jer.31:3, waar staat: “Van verre is JaHUaH mij verschenen: Ja, Ik heb u liefgehad met eeuwige liefde, daarom heb Ik u getrokken in goedertierenheid.”
7 We komen dan in essentie terecht bij wat ik beschreef in ‘De veelzeggende Naam van God (26) - De יראת יהוה - jir’at JaHUaH’, 18 feb. 2024

Natuurlijk is de Jad aan het begin van de heerlijke Godsnaam ook grammaticaal te interpreteren als dat hij van de werkwoordstam HaWaH de derde persoon enkelvoud maakt: HIJ Leeft! HIJ is De Bron van alle Leven! Zonder Hem is er geen leven!

Om verder te lezen

Wilkin van de Kamp, God is Liefde Punt!, Vrij Zijn, Aalten, 2021; ISBN 978 94 90254 86 5.

Wilkin van de Kamp, Live in Love - de open armen theologie van Jezus, Vrij Zijn, Aalten, 2019, ISBN 978 94 90254 81 0.

Wilkin van de Kamp, De muizenval - Gods invasie in de wereld, Vrij Zijn, Aalten, 2024?; ISBN 978 94 90254 94 0.

Judson Cornwall, Aanbidding – Het antwoord van de gelovige aan God, Stg De Bron, Dalfsen, 1989; ISBN: 90 72961 01 3 (eerdere uigave: Gideon, Hoornaar, 1984; ISBN: 90 6067 324 7; vertaling, door J.M. Overweel, van: Let us worship, Bridge (USA), 1983).

Judson Cornwall, Laat ons prijzen, Gazon, Den Haag (NL), ongedateerd; ISBN: 90 64420 18 1 (vertaling van: Let us praise).

Judson Cornwall & Michael S.B. Reid, Wiens liefde is het eigenlijk?, Sharon, Waddinxveen (NL), 199x; ISBN 1 871 367 25 5 (vertaling van: Whose love is it anyway?, Sharon, Pilgrims Hatch Brentwood Essex GB, 1991; ISBN 1 871367 13 1 / 978 1 871367 13 3).

Jos Douma, Jezus aanbidden – De glorie van Christus, Kok, Kampen, 2008; ISBN 90 435 1274 5.

Ruth Myers, Gen dag zonder aanbidding – 31-dagen-boek voor omgang met God, Navigator Boeken, Driebergen, 2001; ISBN 90 70656 48 5 (vertaling, door Ralph van der Aa, van: 31 days of praise, Multnomah, Sisters, Oregon USA).

Michael W. Smith, Wendy Lee Nentwig, Aanbidding, Medema, Vaassen, 2003; ISBN 90 6353 407 8 (vertaling door Bert de Jong, van Worship, J Countryman/Thomas Nelson, TN USA, 2001).

John Piper, Jezus zien en ervaren – en intens van Hem genieten, Gideon, Hoornaar (NL), 2003; ISBN: 90 6067 976 8 (vertaling, door An Molenaar, van: Seeing and Savouring Jesus Christ, Crossway / Good News Publ., Wheaton, 2001).

John Piper, Vechten voor vreugde, Het Zoeklicht, Doorn (NL), 2006; ISBN: 978 90 64510 91 5 (vertaling, door D. van der Schaaf, van: When I Don't Desire God, Crossway Books, Wheaton (IL, USA), 2004; ISBN: 1 58134 652 2).

John Piper, Verlangen naar God, De Banier, Utrecht (NL), 2005; ISBN: 90 336 0458 2 (vertaling van: Desiring God, Multnomah, 2003, ISBN: 1590521196).


Reacties

naam: *
e-mail: * (wordt niet openbaar gemaakt)
website: (optioneel)
reactie:
Ik wil graag dat mijn reactie hier wel / niet opgenomen wordt.
* = verplicht veld


 
home  home ,  nieuws index  ,  artikelen index

  
  

Bedankt voor uw belangstelling!

©  copyright: André H. Roosma  , Accede!, Soest, 2024 - 2025; alle rechten voorbehouden.